Select

Létrehozva: 2011. január 13. 08:14
A kora kb 50-es évekre tehető, komoly alkatrészekkel megépített igazi versenyzésre teremtett meglepően könnyű országúti kerékpár.

Vázszáma: 5018

Alkatrészei:
- Universal fék és fékkar ( sajnos csak ez egyik kar )
- Simplex Champione del mondo váltókar
- Simplex Tour De France hátsóváltó
- Lohmann nyereg
- Dürkopp első agy
- Altenburger első felni
- Nisi Moncalieri Torino-Italia hátsófelni
- Caimi Super Sport - G.Caimi & Co Castano szabadonfutó
- Eredeti Stronglight hajtókarból sajnos csak a bal van meg, a jobb oldalit kicsikét korhűbb megjelenésért Favorit-tal pótoltam

További képek:
http://picasaweb.google.com/goncziakos/SelectOrszagutiVersenykerekpar#

Ha megkérdezünk valakit milyen osztrák biciklimárkákat ismer mindig ugyanazok az  jönnek szóba: puch, steyr, waaffenrad, junior, ktm. Azok az emberek, akik komolyabban foglalkoznak kerékpárokkal megemlítik még Dusika, Austro Daimler vagy Capo márkákat. De ha megkérdeznek egy kerékpárgyűjtőt, elmondja, hogy csak Bécsben 148 gyártó működött.

Ne gondoljuk, hogy ezek mindegyike gépesített, műszakilag jól felszerelt világszerte értékesítő gyárak. A legtöbb esetben hátsó udvari barkácsolásról van szó, melyek elsősorban országúti kerékpárt figyelemreméltó minőségben építettek, egyedileg épített vázak, nemes alkatrészekkel szerelve.

A kisebb cégekhez tartozott Georg Gartner, aki már a 30-as években kezdte a munkát, házában a Lerchenfelder Gürtel-en épített kerékpárokat "Select"-nek nevezett el. Kizárólag sport és országúti modellekkel foglalkozott, kivéve egy "Boy" nevű Fuchs motoros típust. Sok alumínium alkatrésszel dolgozott, amik akkoriban biztos sokba kerültek.

Pár kép Georg Gartnerről és Select kerékpárral versenyzőkről:


Források:
http://www.radmuseum.at/archiv/select1949.htm
http://picasaweb.google.com/oerv.historische.fotos/19451950#

Hozzáfűzés: 2011. október 7. 09:14
Hazatérés, túra Vác - Bécs ( Lerchenfelder Gürtel Strasse ), 325 km